Alle veelgestelde vragen

Aan welke Rc-waarde dien ik te voldoen bij een ingrijpende verbouwing of renovatie?

Per 1 januari 2021 geldt: omvat de verbouwing of renovatie meer dan 25% van de totale oppervlakte van de uitwendige scheidingsconstructies (vloeren, gevels en daken) van een gebouw dan dient men te voldoen aan de eisen voor nieuwbouw. (zie: Aan welke Rc-waarde dien ik te voldoen bij nieuwbouw?)

Aan welke Rc-waarde dien ik te voldoen bij een niet ingrijpende verbouwing of renovatie?

Per 1 januari 2021 geldt: omvat de verbouwing of renovatie minder dan 25% van de totale oppervlakte van de uitwendige scheidingsconstructies (vloeren, gevels en daken) van een gebouw dan volstaat een Rc-waarde op basis van rechtens verkregen niveau. Dit wil zeggen dat de Rc-waardes niet lager mogen zijn dan de geldende waardes van het betreffende bouwdeel ten tijde van de bouw van het gebouw.

Aan welke Rc-waarde dien ik te voldoen bij nieuwbouw?

Per 1 januari 2021 zijn de Rc-waarden aangepast in het bouwbesluit. Vanuit de BENG-berekening (NTA 8800) is het mogelijk dat er hogere Rc-waardes voor een nieuwbouwproject benodigd zijn. De minimale Rc-waarden die voor nieuwbouw gelden zijn:

  • Vloer: Rc = 3,7 m²K/W
  • Gevel: Rc = 4,7 m²K/W
  • Dak: Rc = 6,3 m²K/W

Wat is een Rc-waarde?

De R staat voor resistance oftewel warmteweerstand en de c voor construction. Deze waarde geeft aan hoe goed het isolerend vermogen is van de constructie, bijvoorbeeld muur, dak of vloer, inclusief het isolatiemateriaal. De Rc-waarde wordt berekend door alle Rd-waardes van de betreffende constructie bij elkaar op te tellen. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de totale constructie isoleert. Een Rc-waarde wordt weergegeven in m²K/W.

Om een Rc-waarde te berekenen kun je gebruik maken van onze Rc-berekeningstool InSuLator op onze website www.insus.nl.

Wat is een R-waarde?

Er wordt vaak gesproken over de term R-waarde als het over een isolatieproduct gaat. In veel gevallen betreft het hier dan een Rd-waarde (zie: Wat is een Rd-waarde?).

Wat is een Lambdawaarde?

Deze waarde geeft aan in hoeverre een materiaal warmte doorlaat. Dit wordt ook wel warmtegeleiding genoemd. Ieder materiaal, en dus ook isolatiemateriaal heeft zijn eigen lambdawaarde. Hoe hoger de waarde, hoe beter het materiaal warmte geleid. Hoe lager de waarde hoe beter een materiaal isoleert. Lambdawaarde wordt weergegeven in W/m.K (Watt per meter Kelvin) en uitgedrukt met het symbool λ.

Wat is een Rd-waarde?

De R staat voor resistance, oftewel warmteweerstand en de d voor declared. Deze waarde geeft aan hoe goed het isolerend vermogen van het materiaal is. De Rd-waarde is een door de producent berekende warmteweerstand van het isolatiemateriaal. De Rd-waarde wordt berekend door de dikte (in meters) van het materiaal te delen door de lambdawaarde van het betreffende product. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Een Rd-waarde wordt weergegeven in m²K/W.

Heb je een vraag voor ons?

Stel hem direct.

Neem contact op!
O31C8766 Kl

Op zoek naar jouw perfecte plaatje?

Bel een dealer.

Vind een dealer
S Icon